Yoshi ulug‘ kishilarga ovqatlanish bo‘yicha alohida tavsiyalar

  1. Go‘shtli va baliqli taomlarni zarur darajada iste’mol qilish;
  2. Tuzli va go‘shtli taomlar yurak-qon tomir va nafas tizimlari faoliyatiga salbiy ta’sir etishi sababli (qon bosimining ko‘tarilishi, tomir urish va nafas olish sonining ortishi) ularni kechqurunlari iste’mol qilmaslik;
  3. Uyqu paytida a’zolar faoliyatiga ta’sir etmaganligi sababli kechki ovqatda sutli mahsulotlarni qabul qilish;
  4. Yoshi ulug‘ kishilar ko‘proq dimlangan va go‘shtsiz sho‘rvalar iste’mol qilishlari maqsadga muvofiq. Hazm bezlarining ortiqcha yuk­lama bilan ishlashiga sabab bo‘lganligi tufayli yog‘li, qovurilgan, achchiq taomlar, marinad va souslar iste’molini keskin cheklash;
  5. Dasturxon tuzaganda taomlarning tashqi ko‘rinishi, hidi va ta’miga alohida ­e’tibor berish (chunki ular hazm shirasi ajralishi va taomlarni yaxshi o‘zlashtirilishiga yordam beradi);
  6. Tarkibida xolesterin, organizmga tez singuvchi uglevodlar va ko‘p miqdorda osh tuzi saqlovchi mahsulotlar va ulardan tayyorlangan taomlar iste’molini kamaytirish;
  7. Ratsionga vitaminlar, kaliy va magniy tuzlariga boy mahsulotlar hamda o‘simlik yog‘idan tayyorlangan taomlarni kiritish. Ularni tayyorlashda dimlangan, yog‘siz qo‘y, mol va parranda go‘shtlari hamda baliqdan foydalanish;
  8. Sabzavotlar va dukkakli mahsulotlardan tayyorlangan taomlar va salatlarni ko‘proq iste’mol qilish;
  9. Bir kunda 70–80 gr. atrofida yog‘ iste’mol qilish. Uning 1/3 qismi o‘simlik­lar yog‘i bo‘lishi kerak. Tana vazni ortishiga moyilligi bo‘lgan onaxon va otaxonlar xamirli oziq-ovqatlar, shirinlik­lar, smetana, sariyog‘ kabi mahsulotlar iste’molini keskin chegaralashlari shart;
  10. Sutli mahsulotlar – yog‘siz pish­loq, tvorog va ulardan tayyorlangan taomlar, qatiq va atsidofilin iste’molini ko‘paytirish;
  11. Ichish uchun achchiq qilib damlanmagan choy, shu jumladan, sutli, meva va sabzavot sharbatlaridan foydalanish;

Xulosa qilib aytganda, qarilik – bu qonuniy biologik jarayon hisoblanib, uni sog‘lom turmush tarziga amal qilish, ratsional ovqatlanish, chekish va boshqa zararli odatlardan voz kechish orqali sekinlashtirish mumkin.

Sog‘liqni saqlash vazirligi

Matbuot xizmati

Yana o‘qing:  Yuqumli o‘tkir ichak kasalliklari:

Chitayte takje:

Dobavit kommentariy

Vash adres email ne budet opublikovan. Obyazatelni’e polya pomecheni’ *

Soobsh’it ob opechatke

Tekst, kotori’y budet otpravlen nashim redaktoram: