Yog‘li mahsulotlar tarqoq skleroz kasalligini kuchaytiradi
Jon Xopkins universiteti xodimlari tarqoq sklerozdan aziyat chekkan 219 nafar odamning ma’lumotlarini tahlil qilib chiqdi. Bir hafta davomida ishtirokchilarning ovqatlanish ratsioni maxsus uskuna yordamida baholab borildi.
Tadqiqotchilar ishtirokchilarni uch yilga yaqin nazorat qilib bordi. Bu vaqt ichida ularning 42,5 foizida kasallikning kuchayishi sodir bo‘ldi. Tadqiqot natijasida, gamburger, pitssa kabi yog‘li ovqatlar bolalardagi tarqoq skleroz xavfini 56 foizga oshirishi ma’lum bo‘ldi.
Yog‘li mahsulotlarni kasallikni tobora kuchaytiradi, sabzavotlarni ko‘proq iste’mol qilish esa uni ikki barobar yengillashtiradi. Shakar, mevalar hamda temir, kletchatka moddalari bo‘lsa kasallik rivojlanishiga ta’sir qilmaydi.
Mirjalol Madvaliyev tayyorladi.