Quritilgan olxo‘ri saraton xastaligiga qarshi kurash vositasidir
Amerikaning Texas va Shimoliy Karolina shtatlari mutaxassislari olib borgan izlanishlar quritilgan olxo‘ri doimiy tarzda yeb yurilsa, saraton xastaligi rivojlanishi sekinlashishi ta’minlanishini aniqlab berdi.
Buning uchun har kuni progulsiz me’yoriy miqdorda olxo‘rining quritilgan turini iste’mol qilish kerak bo‘ladi. Saraton xastaligi rivojlanishi esa olxo‘ri tarkibidagi nutriyentlarning ichak mikroflorasiga sezilarli ta’sir ko‘rsatishi natijasida sekinlashadi. Ba’zi holatlarda rivojlanishdan butkul to‘xtab qoladi.
Shu bilan birga olxo‘ridagi ba’zi moddalar antioksidant vazifasini bajarib, ichaklardagi foydali bakteriyalarga organizm bilan yanada yaxshiroq munosabatda bo‘lish uchun sharoit yaratib beradi. Bu narsa organizmda shamollash sodir bo‘lmasligi uchun juda zarurdir.