Nok mevasi ovqat hazm qilinishini yaxshilaydi

  • Olimlar nok yaqin uch ming yillar oldin qadimgi Yunonistonda madaniylashtirilgan deb hisoblashadi.
  • Eng ko‘p nok yetishtiradigan mamlakat – Xitoy.
  • Nokning o‘rtacha 80 foizini suv tashkil qiladi.
  • Eng yirik nok Yaponiyada yetishtirilgan. Uning og‘irligi uch kilogrammga yaqin bo‘lgan.
  • Nok mevasidan qoqi, qiyom, sharbat, murabbo tayyorlasa bo‘ladi.
  • Nok tarkibida organik kislotalar, shakar, oshlovchi moddalar, kletchatka, A provitamini, V, S vitaminlari va azot moddalari mavjud.
  • Nok tarkibidagi pektin moddasi organizmdan zaharli moddalarni haydab chiqaradi. Bu meva stress va depressiyaga qarshi kurashish, me’da-ichak tizimini mikroblardan himoya qilish, ovqat hazm qilinishini yaxshilash xususiyatlariga ham ega. Bundan tashqari, nok surunkali buyrak kasalliklarini davolashda, tomirlarni mustahkamlashda va kayfiyatni yaxshilashda samarali foyda beradi.

1 sinf12

  • Qandli diabetga yo‘liqqan bemorlarga nok yeyish tavsiya etiladi.
  • G‘arbiy yarimsharda nok atigi to‘rt asr oldin tarqala boshlagan.
  • 2006 yilda nokning sovuqqa chidamli navi yaratilgan. U Ural bo‘ylari va G‘arbiy Sibir hududlarida o‘stiriladi.
  • Dunyo bo‘yicha nokning 5 mingdan ortiq navi bor.
  • Nok daraxti 50–300 yilgacha yashashi mumkin.
  • Nok ko‘chati ekilgach, 5–6 yilda mevaga kirsa, 20-25 yildan so‘ng to‘liq hosil beradi.

Mirjalol Madvaliyev tayyorladi.

Yana o‘qing:  Ekoturizm – yovvoyi tabiat qo‘yniga sayohat

Chitayte takje:

Dobavit kommentariy

Vash adres email ne budet opublikovan. Obyazatelni’e polya pomecheni’ *

Soobsh’it ob opechatke

Tekst, kotori’y budet otpravlen nashim redaktoram: