ZANJABIL VIRUSLI XASTALIKKA HAM DAVO(MI?)

Zanjabilsimonlar  oilasiga  mansub  bu  ko‘p  yillik  o‘simlikning  vatani Janubiy  Osiyo   bo‘lib, hozir  Xitoy    va  Hindiston,   Indoneziya  va Avstraliya, G‘arbiy  Afrika,  shuningdek,  Yamayka  va  Barbados orollaridagi tropik  va  subtropik hududlarda  o‘stiriladi.  Zanjabil sanskritchada “shoxli  ildiz”  degan  ma’noni  anglatadi  va  “universal dori  vositasi”  sifatida  keng  qo‘llaniladi.

 Zanjabil  Yevropaga  o‘rta  asrlarda  savdogarlar  tomonidan  olib  kelingan  hamda  undan  ziravor  va  dori-darmon  sifatida  foydalanilgan. Xususan,  o‘latning  oldini  olishda  asosiy  dori  vositasi  hisoblangan. Abu  Ali  ibn  Sino  “Tib  qonunlari”  asarida  ko‘plab  xastaliklarni  davolashda  qo‘llanadigan  malhamlarni  tayyorlashda ular  tarkibiga  zanjabil   qo‘shish  lozim,  deb  yozgan.

15-asrda  yashab  ijod  etgan  Yusuf Muhammad  ibn Yusuf at-Tabib  al-Xaraviy   “Xayrli  kishilarga  foydalar”  asarida  zanjabil  haqida  ancha  mukammal  ma’lumot  beradi:

Tomirsiz   zanjabil  bo‘lsa  qo‘lingda,

Eski  bo‘lmay,   yangi  bo‘lsa u biroq,

Qorinda  yig‘ilgan yellarni haydar,

Yuz   falaji  sholga  foydadir  har choq,

Har  kim  undan  har  kun  iste’mol qilsa,

Quvvati  oshadi  shubhasiz,  mutlaq.

16-asrda  yashab  ijod  etgan  Hakim  Davoiy  al-G‘iloniy  ham  “Insonlarga  foydalar”  asarida  zanjabil  haqida  kengroq  ma’lumot  beradi:

Jigaru  miyadan  tiqilma  ochar,

Sababi  balg‘amdir,  illat  tez  qochar.

Boshga  soz,  ko‘z  esa  zulmati  kamdir.

Bosh  og‘riq  quvilar, laqvaga  qadar,

Me’dadan   ho‘llik  ham  quvilar  badar.

Tarkibi

Zanjabilning   ildizi  dorivor  bo‘lib,  tarkibida  1,5 foizdan 3 foizgacha  efir  yog‘lari, 70 foizgacha  organik  kislotalar, noyob  aminokislotalar bor. Vitaminlardan  S, A, D, V1, V2, V3, V4, V6, V12  darmondorilari  mavjud. 

Bulardan  tashqari    kaliy,  fosfor, magniy, temir, mis  bor.

Xususiyatlari

Jigarni  tozalab, undan zaxarli  moddalarni  chiqarib   yuboradi.

Jigarni  har  yili  bir-ikki marta  tozalash   zarur. Bu  hayotiy  muhim  a’zo  qonni   filtrlab  turadi  va  qon-tomir  tizimidan  zararli va  zaharli    moddalarni  chiqarib  yuborish  uchun  xizmat   qiladi.

Zanjabilli  choy  ichilganda undagi   zanjabil  va  dolchin  birikmasi  jigarni  himoyalab,  tozalab  turadi, buning  natijasida  u  tozalanib, yengil  tortadi va  o‘z  vazifasini  faol bajarishga  o‘tadi.

O‘t  pufagiga foydasi

Agar  o‘t pufagingizda  tosh  paydo  bo‘lgan  bo‘lsa,  bu  choydan  muntazam  ichib  yuring,  bu  nafaqat  jigaringizni  himoyalashda  yordam  qiladi,  balki  shu  bilan  bir  qatorda  o‘t  pufagingizni  ham  sog‘lomlashtiradi.

Organizmni ichdan qizdiradi

Yana o‘qing:  Insultdan so‘ng otda yurish organizmning tez tiklanishiga yordam beradi

Bunday  qaynoq  choy  ichilganda qizdiradi  va  sovuqdan  himoya  qiladi, shuning  uchun  sovuq  va  nam  havoli  kunlarda  ichish  ayniqsa  yoqimli.

Zanjabil  organizmni  qizdiruvchi  ta’sirga  ega,  ortiqcha  kaloriyaga  ega  bo‘lgan  keraksiz  energiyani  chiqarib  yuboradi,  tanada  me’yordagi  haroratni  saqlashga  yordam  beradi.

Ovqat  xazm qilishni yaxshilaydi

Ovqat  hazm  qilishda  muammosi    bo‘lgan  kishilar  oshqozon-ichak yo‘llari  faoliyatini  yaxshilash  maqsadida  bu  choydan  ichish­lari  mumkin.

Bu  choy  badanni  yaxshigina  qizdiradi,  ichki  a’zolardagi  shamollashlarni  oladi,  qorin  dam  bo‘lishidan  hamda  yeldan  xalos  etadi.

Immun tizimini mustahkamlaydi

Zanjabil ayniqsa kaliy, fosfor va vitamin S ga boy, bu  moddalar  immunitetni  mustahkamlashda,  gripp va  shamollash  viruslariga  qarshi  kurashda  muhim  ahamiyatga  ega. Shuningdek, erkaklik  quvvatini  oshiradi.

Aterosklerozda,  yog‘lar  va  xolesterin  almashinuvi  buzilganda  qon  tomirlar  holatini  me’yorga  soladi. Bosh  og‘rig‘ida,  yelkada  og‘riqlar  paydo  bo‘lganda,  surunkali  bod  xastaligida  undan  kompress  qilinadi. Artrit  hastaligida  xam  shifo  bo‘ladi.

Zanjabil – aromaterapiyada  keng  qo‘laniladi. Asab  va  ruhiy  zo‘riqishlar  va, ayniqsa,  virusli  kasalliklarni  davolashda  yaxshi  muolaja  hisoblanadi.

Issiq ingalyasiyalar,  vannalar,  badanga  surtish,  uqalash  va  iste’mol  qilish  zarur  bo‘lganda  ham uning efir  moylaridan  foydalaniladi.

Ovqat  hazmi  buzilishidan  hosil bo‘lgan  ich  ketishini  to‘xtatadi.

Tovuq  tuxumi  sarig‘i  bilan  birga  yeyilsa,  maniyni  ko‘paytiradi  va  uning   quyuqligini   isloh qiladi.

Zanjabilni og‘izga  solib  so‘rilsa, me’dada balg‘am yig‘ilishi oqibatida hosil bo‘lgan   tashnalikni bartaraf  etadi.

Bobomiz Abu  Ali  ibn  Sino  zanjabilning  xosiyatlari  ustida  to‘xtalib, uning  yurakka quvvat  berishi,  qusishni   to‘xtatishi,  ich  ketishini  qoldirishini  aytib  o‘tgan.

Tuyib  elaklangan  talqoni   tabobatda  jigar,  yurak,  me’da  xastaligini  davolashda ishlatiladi  ( choynakda  asal  bilan  aralashtirib  ichiladi).

Ayollarda  homiladorlikdagi  ko‘ngil  aynishi,  organizmning  turli  xil  shamollashlari oldini oladi.  Sovuq  kunlarda – tumovning ko‘payishi  mavsumida  immunitetni  kuchaytiradi.  Qaynoq  sut  yoki  choyga  bir  oz  zanjabil ildizidan  qo‘shib ichish  inson  sog‘ligi  uchun benihoyat  foydali.

Hozirgi  zamon  tibbiyoti  ilmiy  tadqiqotlari  har  xil  shamollashlar, gripp   kasalligi  asoratlari va onkologik hamda yurak  kasalliklari  oldini  olishda  bu  shifobaxsh  giyoh  ildizi  muhim  rol  o‘ynashini tasdiqlamoqda.

Inson  hazm  a’zolari,  dengiz   kasalligi,    avtomobilda  yoki  samolyotda  ayrim  kishilarda  bo‘ladigan  bosh   aylanishi,  ko‘ngil aynishi,  qayd  qilish,  terlash  kabi  xastaliklarning  oldini  olish  uchun  ishlatiladigan  zamonaviy  “Dramamin” dorisidan  hech  qanday  kamchiligi  yo‘qligi,  undan  qolishmasligini  mutaxassislar  ta’kid­lashmoqda.

Yana o‘qing:  “TA’QIQLANGAN MEVA TOTLI BO‘LADI”...MI?

Zanjabil  bilan  choy  bir  bo‘lganda  to‘qimalarni  makon  qilgan  yog‘lar  darhol  issiqqina  joylarini  tark  etishadi.

Bunday  choy  odamni  tetiklashtirib,  mushaklardagi  yog‘  qatlamlarining  erishini  tezlashtiradi.  Bundan  tashqari, zanjabilli   choy  organizmdan  ortiqcha  suvni  haydaydi.

Zanjabil  atir-upa  sanoatida  ham  foydali  xomashyo  sifatida  nixoyatda   qadrlanadi.

Oziq-ovqat  sanoatida  konditer  mahsulotlarini  ishlab  chiqarishda  va  pazandachilikda  ba’zi  ovqatlarga  (pishish  oldidan)  maydalangan  holda  ziravor  sifatida  qo‘shib  ishlatiladi.

O‘t  tosh  kasalligida: bir  dona  olxo‘ri  qoqiga  ozroq  zanjabil  sharbati  qo‘shib  qaynoq  suv  bilan  ichiladi.

Yo‘talda: yangi  sog‘ilgan  sutga  qirg‘ichdan  o‘tkazilgan  zanjabil  qo‘shib  ichilsa,  yaxshi  muolaja  bo‘ladi.

Semirishda: yangi  yanchilgan  zanjabilli  choy  yaxshi  yordam  beradi hamda  zanjabil  isi  ishtahani  yo‘qotadi.

Yaponlar  esa  dasturxonga  marinadlangan  zanjabilni  guruch  va  baliq  bilan  birga  qo‘yadilar, chunki  u  tozalovchi,  immunitetni  oshiruvchi, mikroblarga  qiron keltirish  xususiyati  bilan  sarimsoqdan  qolishmaydi.

– Bir  bo‘lak  zanjabil  tomoqdagi  anginaga, tish  og‘rig‘iga ham  shifo  bo‘ladi.

– Zanjabil  taomlar  hazmini  me’yorga  soladi, organizmni  zaharli  moddalardan  tozalaydi. Buning  uchun  qirg‘ichdan  chiqarilgan  zanjabilni  limon  sharbati  va  ozgina  tuz  qo‘shib,  ertalab  nonushtaga  qadar  ise’mol  qilish  kerak.  Zanjabilning  qo‘llanish  doirasi  shu  qadar  kengki,  shu  bois  uni  haqiqiy  mo‘jizaviy  dori,  deb  atashadi.

Zanjabilli  choy  tayyorlash  usuli  quyidagicha: qirg‘ichdan  yangi  chiqarilgan  uch  choy  qoshiq  zanjabil  ildizi  100 ml.  suv  yoki  sutga  solinib,  qopqog‘i  zich  yopilgan  emalli  idishda  past  olovda  10  daqiqa  qaynatiladi. So‘ng 5-10  daqiqa  dimlab  qo‘yiladi  hamda  asal  va  limon  qo‘shib  issig‘ida  ichiladi.

– Maydalab  kesilgan  yoki  nafis  bo‘lak­langan  zanjabil  ildizini  choykakka  solib,  ustidan  qaynab  turgan  suv  quyiladi  va  biroz  damlanadi. So‘ngra  limon  va  asal  qo‘shib  ichilsa,  juda  xushta’m  bo‘lishdan  tashqari,  nihoyatda  foydali  hamdir.

– Zanjabil  sabzavot  va  mevalarni  marinadlashda  ishlatiladi.  Go‘sht  dimlanganda go‘sht  xushbo‘y  bo‘ladi  va  mayinligini  saqlaydi.  Bir  kilogramm  xamir  yoki  bir  kilogramm  go‘shtga  bir  gramm  zanjabil  solish  kifoya.

Zanjabilli choyni ichib bo‘lmaydigan holatlar: Zanjabil  oshqog‘onni  ko‘p  kasalliklaridan  himoya  qilsa  ham,  ovqat  hazm  qilish  a’zolarida  muammosi  bor  kishilarga  bunday  choy  ichish  tavsiya  etilmaydi, chunki  zanjabil  qo‘zg‘atuvchi  moddadir.  Shuningdek,  uni  ichish  homilador  ayollarga,  bolalarga  va  kuchli  antikoagulyant  dorilar  qatoriga  kiruvchi  aspirin,  varforin, tiklopidin  yoki  geparin  kabi  dori-darmonlar  ichib  yuruvchi  kishilarga  tavsiya  etilmaydi. Zanjabilni  ichishdan  oldin  shubha tug‘ilsa, davolovchi  shifokor  bilan  maslahatlashish lozim.

Yana o‘qing:  Me’da yarasi yuqumli

Xolida OCHILOVA,

Oliy toifali shifokor-endoskopist

Chitayte takje:

Dobavit kommentariy

Vash adres email ne budet opublikovan. Obyazatelni’e polya pomecheni’ *

Soobsh’it ob opechatke

Tekst, kotori’y budet otpravlen nashim redaktoram: