Ovqatlar haqidagi noto‘g‘riligi isbotlangan 12 afsona
Afsona
Oshxonada foydalaniladigan, yog‘ochdan yasalgan taxtachalar bakteriyalarni yig‘ish xususiyatiga ega.
Haqiqat
Tabiiy yog‘ochda bakteriyalar ko‘paymaydi.
Afsona
Suvga solingan tuz uning tez qaynashiga ko‘maklashadi.
Haqiqat
Tuzning miqdori suvning qaynashiga hech qanday ta’sir ko‘rsata olmaydi.
Afsona
Tuxum qondagi xolesterin miqdorini ortishiga sabab bo‘ladi.
Haqiqat
Xolesterin miqdorining ortishiga to‘yingan yog‘lar va trans yog‘lar ta’sir etadi. Tuxumda trans yog‘lar mavjud emas, to‘yingan yog‘lar esa 1,5 gramni tashkil etadi.
Afsona
Alyumin folga va idishlardan foydalanish Alsgeymer xastaligiga sabab bo‘ladi.
Haqiqat
Organizmga tushgan alyuminiyni buyraklar o‘ziga tortib oladi va peshob orqali uni tashqariga chiqaradi.
Afsona
Energetik ichimliklar energiya manbai sanaladi.
Haqiqat
Tarkibida shakari mavjud mazkur ichimliklar sizga bir necha daqiqalik tetiklik bag‘ishlab, ortiqcha vazn yig‘ishingizga sabab bo‘ladi.
Afsona
Sut mahsulotlari – kalsiy manbai sanaladi
Haqiqat
Suyaklarning mustahkamligi faqatgina kalsiy va vitamin D ga bog‘liq emas. Vitamin K va magniy (u ko‘katlarda mavjud bo‘lib, sut mahsulotlarida uchramaydi) ham suyaklar salomatligi uchun zarur sanaladi.
Afsona
Yog‘li mahsulotlar organizm uchun foydali
Haqiqat
Yog‘siz taom orqali inson organizmi ozuqa moddalarining ko‘p qismini o‘ziga singdira olmaydi.
Afsona
Inson kun davomida sakkiz stakan suv ichishi kerak
Haqiqat
Suvning barcha uchun birdek belgilangan miqdori mavjud emas.
Afsona
18 : 00 yoki 19:00 dan keyin ovqatlanish mumkin emas.
Haqiqat
18:00 yoki 19:00 dan keyin yeyilgan ovqat g‘aroyib tarzda yog‘ga aylanib qolmaydi. Shunchaki, uxlashdan 2-3 soat oldin yog‘siz ovqat iste’mol qilishga o‘rganing.
Afsona
Qahva xastalikka chalingan yuraklar uchun tavsiya etilmaydi.
Haqiqat
Qahvani sevib iste’mol qiluvchilar orasida yurak xuruji xastaligi bilan kasallanganlar uni iste’moliga qarshilarga qaraganda 25 foizdan kamchilikni tashkil etadi
Afsona
Qaynatilgan sabzavotlarning foydalilik darajasi xomiga nisbatan ancha kam.
Haqiqat
Qaynatilgan sabzavotlar xomiga nisbatan foydali sanaladi. Qaynatish jarayoni qattiq hujayralar devoridan beta-karotin ajralib chiqishiga sabab bo‘ladi.
Xurshida Husenova