Ko‘p tuz iste’mol qilmang!
Yel universiteti (Nyu-Xeyven sh., AQSH) olimlari ko‘p miqdorda tuz iste’mol qilish parishonxotirlik keltirib chiqaruvchi omillardan biri ekanligini ta’kidlamoqdalar.
Yangi tadqiqotda olimlar qanday qilib tuz bunday autoimmun kasalligini rivojlanishi bilan bog‘liqligiga aniqlik kiritdilar.
Tadqiqot natijalari yakunida ma’lum bo‘lishicha organizmda tuz miqdorining yuqori bo‘lishi hujayralarda Wnt signal yo‘lining, uning komponentlaridan biri β-katenin oqsilining faollashuviga olib keladi. Bu interferon-gamma va interleykin-10 sitokinlari – (axborot tashuvchi molekula)ni ishlab chiqaruvchi va uni boshqaruvchi T-hujayralarning faoliyatini buzilishiga olib keladi. Sitokinlardagi me’yorining buzilishi markaziy asab tizimini yemiruvchi yallig‘lanish boshlanishiga sabab bo‘ladi.
D.Azimova