Spirtli ichimliklar saraton xavfini oshiradi
Olimlar kuniga ikki qadahdan spirtli ichimlik iste’mol qilish ichak va qizilo‘ngach saratoni xavfini 21 foizga oshirishini aniqladi. 4 qadahdan ortiq ichadiganlar esa me’da osti bezi, jigar va oshqozon saratoniga ko‘p duch keladi, deb xabar beradi The Daily Mail nashri.
Mutaxassislar ichak, me’da osti bezi va jigar saratoni yiliga 3 milliondan ortiq odamning o‘limiga sabab bo‘lishini eslatib o‘tdi. Saratonning bu turlari onkologik kasalliklar tufayli vafot etganlarning har uchtadan bittasiga to‘g‘ri keladi.
Mutaxassislar kasallikdan himoyalanishga yordam beradigan uch omilni topishdi: mevalar, baliq maxsulotlarini ko‘p iste’mol qilish va shirin ichimliklardan foydalanmaslik saraton xavfini 86 foizga kamaytiradi.
Mirjalol Madvaliyev tayyorladi.