Tuxum po‘stlog‘i kalsiy moddasiga boy
1 dona tuxum po‘stlog‘ida 2 grammga yaqin kalsiy moddasi mavjud. Bu suyak, tish, asab va mushak tizimi uchun juda zarur. Po‘stloqni iste’mol holatiga keltirish uchun u bir necha bosqichlardan o‘tkaziladi.
Tuxum po‘stlog‘ini zararli bakteriyalardan bartaraf qilish uchun 10 daqiqa davomida qaynatiladi. So‘ngra 100 daraja issiqlikda qizdirilgan pech’ga 10-15 daqiqa qo‘yib olinadi. Tayyor bo‘lgach, po‘stloq kukun shakliga kelguncha ezib maydalanadi. Bu kabi kukun kal’siy manbasiga boy. Yarim choy qoshiq kukunni suvga qo‘shib yoki ovqat tayorlashda xamir ichiga qo‘shib iste’mol qilish mumkin.
Ammo shuni unutmangki, kalsiy yetishmovchiligi organizm uchun qanchalik xatarli bo‘lsa uning meyoridan ortib ketishi ham juda xavfli sanaladi.
Katta yoshli inson uyaun kunlik kalsiy me’yori 1 grammga teng.
Xurshida HUSENOVA